Agenda
18-6 
Jongste jeugd dag
24-6 
Tentenkamp
25-6 
Lustrum BBQ
Hele agenda
Inloggen Mijn HCGO
Handige links
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
WAT IS HOCKEY? 

Hockey is een teamsport
Kinderen leren spelenderwijs om samen te werken in het hockeyveld. In je eentje kan je geen wedstrijd winnen, met elkaar wel. Teambuilding, sportiviteit en respect spelen daarbij een zeer belangrijke rol. Een trainer en coach zijn voorbeeldfiguren die deze begrippen moeten uitdragen. Tenslotte staan de kinderen wekelijks op het hockeyveld om te ‘leren’ en zich steeds verder te ontwikkelen op sportief en sociaal niveau.

Hockey voor iedereen
Wanneer je lid wordt van een vereniging is de volgende teamindeling betreft leeftijdscategorieën van kracht:


  • F - jeugd, 6 - 7 jaar, spelactiviteiten en voorbereiding op drietalhockey
  • E - jeugd, 8 - 9 jaar, zestal-en achttalhockey
  • D - jeugd, 9 - 11 jaar, achttal-en elftalhockey
  • C - jeugd, 12 - 13 jaar, elftalhockey
  • B - jeugd, 14 - 15 jaar, elftalhockey
  • A - jeugd, 16 - 17 jaar, elftalhockey
  • Senioren, vanaf 18 jaar, elftalhockey

 

De competitie voor de jeugd is op zaterdag. In de ochtend speelt de F-, E-, en D-jeugd, in de middag spelen de teams uit de C-, B- en A-jeugd op willekeurige tijden. De senioren spelen hun competitie op zondag, evenals de veteranen. Je kunt zo lang als je wilt in de senioren hockeyen, maar je kunt ook met 30 jaar (dames) of 35 jaar (heren) naar de veteranen. Bij diverse verenigingen worden er ook andere hockeyvormen aangeboden zoals Funkey-Hockey vanaf 5 jaar (HCGO kent een Funkey programma).

 

Het spelen van een wedstrijd
De bal mag alleen gespeeld worden met de platte kant van de stick. Dit kan door middel van een (schuif )slag of veilige flats. De stick mag hierbij in de achterzwaai niet los zijn van de grond en in de voorzwaai niet hoger komen dan de knieën.

De spelregels van het drietalhockey worden toegepast bij wedstrijden van de F-jeugd. Kinderen vanaf zeven jaar mogen competitie drie tegen drie spelen, maar laat kinderen pas competitie spelen als ze op een veilige manier met stick, bal en medespelers kunnen omgaan. De afmetingen van een speelveld voor drietalhockey zijn 23 bij 23 meter, waarbij de zijlijnen gevormd worden door de achterlijn en de 23-meterlijn
of de 23-meterlijn en de middenlijn van een normaal veld. De wedstrijdduur is twee keer 15 minuten.

De spelregels van het zestalhockey worden toegepast bij wedstrijden van de E-jeugd. Afhankelijk van het niveau(verschil) kunnen spelleiders en coaches aanpassingen in het reglement aanbrengen. Vóór de wedstrijd dienen hier duidelijke afspraken over gemaakt te worden tussen beide partijen. Denk eraan dat het spelplezier voorop staat! In de meeste gevallen zal men gebruik moeten maken van bestaande velden. Geadviseerd wordt een kwart veld te gebruiken, waarbij de zijlijnen als achterlijnen
fungeren en de middenlijn en een 23-meterlijn of de 23-meterlijn en een achterlijn als zijlijn. Een tweede mogelijkheid is het uitzetten van een specifiek zestalhockeyveld van 23 x 55m.

De spelregels van het achttalhockey worden toegepast bij wedstrijden van 8E of 8D jeugd. Er wordt gespeeld op een half veld van zijlijn naar zijlijn tussen middenlijn en achterlijn. Een wedstrijd duurt twee keer 30 minuten. Tussen de twee helften is een rust van ongeveer vijf minuten. Evenals het zestalhockey is het achttalhockey een speel-leer-periode op weg naar elftalhockey. Ook hier spreken wij dus nog steeds over spelleiders en niet over scheidsrechters. Nu het speelveld groter is en het spel sneller gaat, wordt de wedstrijd geleid door twee spelleiders. De spelleider is, evenals
bij het zestalhockey, iemand die in staat is beide partijen op een veilige, leerzame en plezierige manier samen te laten spelen.

Alle hockeywedstrijden vanaf de C-jeugd, elftalhockey, duren twee keer 35 minuten en worden gespeeld door twee teams met ieder elf spelers. Twee scheidsrechters leiden de wedstrijd, die begint met de toss, waarbij de aanvoerders van de teams de speelrichting of de beginslag kiezen. Een beginslag wordt op de middenlijn genomen.

Wanneer een van de teams een doelpunt heeft gescoord, neemt het andere team weer een beginslag vanaf de middenlijn. Er kan alleen worden gescoord wanneer de aanvallende partij de bal in de cirkel van de tegenstander heeft aangeraakt. Een bal die van buiten de cirkel op doel wordt geslagen en zonder aanraking door een aanvaller van de eigen partij in het doel terechtkomt, telt niet als doelpunt. De scheidsrechter geeft dan aan dat de verdedigende partij mag uitslaan. Het hockeyveld heeft een rechthoekige vorm van 91 meter lang en 55 meter breed. Alle grenzen worden aangegeven met een witte lijn van ongeveer 7,5 cm breed. De lange lijnen heten zijlijnen en de korte lijnen heten achterlijnen. Het deel van de achterlijn dat tussen de doelpalen loopt, heet de doellijn. Op het veld zijn twee cirkels, twee 23-meterlijnen en een middelijn aangebracht. Op 6,4 meter van beide doelen ligt een 15 cm dikke stip. Deze stip is de plaats waar de strafbal wordt genomen.

Het speeloppervlak kan kunstgras of gras zijn. Gebruik het veld met het meest egale oppervlak, in de meeste gevallen is dat kunstgras.

 

Hockeytenue
Naast de contributie die u betaalt om lid te zijn van de vereniging en daardoor aangesloten bent bij de KNHB, zijn er de kosten voor een ‘hockeyuitrusting’. Een exacte indicatie is hiervoor niet te geven, aangezien ieder merk zijn eigen prijsklasse hanteert. Noodzakelijk voor de trainingen en wedstrijden zijn een stick, bal, scheenbeschermers,
gebitsbeschermer, trainingsoutfit, kunstgrasschoenen en het clubtenue
(shirt, korte broek/ rokje en sokken).

 

 

Bron: www.knhb.nl